A început să inventeze deserturi la vârsta de 10 ani, iar acum a devenit cel mai bun brutar din lume

deserturi

José Roldán, din Cordoba, a fost ales Cel mai bun brutar din lume pentru 2025 de către Uniunea Internațională a Brutărilor

Pâinea este unul dintre alimentele cele mai prezente în dieta zilnică: ne însoțește la micul dejun, prânz, gustare și cină. Și, deși pare un aliment obișnuit, prepararea sa poate atinge niveluri de adevărată artă. Acest lucru este demonstrat de José Roldán, din Cordoba, care a fost premiat luni la São Paulo (Brazilia) ca Cel mai bun brutar din lume 2025 de către Uniunea Internațională a Brutărilor și Cofetarilor (UIBC), o organizație care reunește brutari din 32 de țări.

Cu această recunoaștere, Roldán se alătură unui grup restrâns de brutari spanioli care au primit acest premiu de la înființarea sa în 2010. Înaintea lui, l-au obținut Domi Vélez (2021), Jordi Morera (2017) și Andreu Llargués (2012).

José Roldán a primit vestea în direct, emoționat și conștient de efortul depus până în acel moment. „Sunt foarte fericit și mândru pentru familia mea și pentru toți cei care m-au susținut”, a început el să explice în La Ventana.

Pâine cu istorie și suflet

Roldán conduce în prezent brutăria El Brillante, situată în inima orașului Córdoba și fondată de familia sa în 1919. Istoria sa ca brutar a început încă mai devreme, când, la doar zece ani, crea deja deserturi în atelier. Descendența sa din brutar datează din 1880, când strămoșii săi au fondat Casa el Pisto și Horno De la Cruz în centrul orașului, în Plaza de San Miguel.

Format în Spania, Franța și Elveția, Roldán și-a completat studiile cu o carieră în economie și managementul afacerilor la Universitatea din Córdoba. Dar nu a încetat niciodată să frământe. Pentru el, ingredientele cheie ale succesului sunt formarea, pasiunea, munca asiduă și perseverența. „Cel mai important este formarea. Să știi cu ce ingrediente să lucrezi și cea mai bună tehnică pentru fiecare. Fermentarea îndelungată, diferitele tipuri de cereale. Înainte se făcea așa cum te învățau părinții sau bunicii, dar acum avem o pregătire bună care ne permite să stăpânim fermentarea și nu fermentarea pe noi”, a afirmat Roldán.

A început să inventeze deserturi la vârsta de 10 ani, iar acum a devenit cel mai bun brutar din lume

Un brutar global

Dincolo de atelierul său din Cordoba, Roldán a avut o carieră internațională remarcabilă. A fost campion al Cupei Louis Lesaffre în 2007 la Lille (Franța) și numit Cel mai bun brutar artizan din Spania în 2015. De asemenea, a fost distins cu titlul de Maestru Instructor Onorific în Peru și, după pandemie, a preluat funcția de selecționer național de panificație în Spania. În 2023, a adăugat un alt punct de referință: Campion Mondial de Panificație la Rimini, Italia.

El a lăudat pâinea făcută în Spania și în Europa, fără a disprețui cea din alte părți, cum ar fi Statele Unite. „În Spania avem o gamă foarte largă de pâini datorită climei. Pâinea consumată în Córdoba nu este aceeași cu cea din Galicia. În Europa, diferitele școli din Paris, Germania, Elveția sau Spania ne oferă o calitate extraordinară a pâinii”, a explicat el.

Întrebat dacă ar trebui să cumpărăm mai mult pâine artizanală și mai puțină din cea care se găsește în supermarketuri, el a pledat pentru prima opțiune. „Pâinea din supermarket nu trebuie să fie neapărat proastă. Eu mizez întotdeauna pe cea artizanală, deoarece este o sursă de venit pentru cartier. De obicei, vorbesc cu clienții, ceea ce mă apropie de ei și îmi permite să aflu părerea lor despre cum le place”, a concluzionat Roldán.

House Cadouri si Decoratiuni